Geperste of krokante brokken?

Bij de zoektocht naar de perfecte brok voor je hond krijg je al snel de keuze wil je een geperste of een krokante brok?
Beide brokken hebben natuurlijke hoogwaardige ingrediënten, alleen de structuur van de brokken, de verwerking in de darmen en de bereidingswijze is verschillend.

Bekijk hier onze geperste brokken

Geperste hondenbrokken zijn compact en zien er uit als een soort bixjes. Alle ingrediënten worden bij het vervaardigen van deze brok bij elkaar geperst. Geperste hondenbrokken vallen in de maag uiteen en zakken als een hoopje zand onderin de maag, waarna ze de darmen in gaan. Hierdoor is de brok makkelijker te verwerken in de darmen en is de geperste brok bijzonder geschikt voor honden die snel actief zijn na het eten. Hoe worden geperste brokken gemaakt? De ingrediënten worden gemengd en verwarmd tot 75°C, waarna ze worden geperst tot kleine bixjes. Mensen noemen dit ook wel koudgeperst.

Wil je onze geperste brokken bekijken? Klik hier!

Bekijk hier onze krokante brokken

Krokante hondenbrokken zijn geëxtrudeerd. Dit zijn licht verteerbare brokken en zetten uit in de maag, omdat ze daar vocht opnemen. De krokante brokken zijn harder, waardoor honden er extra goed op moeten kauwen. Wat is extruderen? Door te extruderen worden granen gegaard en ontsloten. Dit gebeurt bij een temperatuur van boven de 130°C! De brok wordt krokant als hij uit de extruder komt.

Wil je onze krokante brokken bekijken? Klik hier!

Wisselen van hondenbrokken.
Wil je overstappen van krokante brokken naar geperste brokken of andersom? Doe dit dan in één keer. Dus zonder te mengen!!

Wil je overstappen van je huidige krokante brokken naar nieuwe krokante brokken of van je huidige geperste naar nieuwe geperste brokken? Je zou dan een aantal dagen het voer kunnen mengen. Onze ervaring is echter dat ook als je in een keer op een andere kwalitatieve brok overstapt je meteen in 1x kunt overstappen.
In enkele gevallen kan de ontlasting van je hond 2-3 dagen iets anders zijn door de wisseling van hondenvoer. Dit is niet ernstig, maar mag niet veel langer duren.

Niet mengen!
Meng nooit krokante- en geperste brokken in één voeding. Door het verschil van vertering in de maag en darmen krijgt de hond hier last van.

Welke soort brok is beter?
Voor iedere hond een gepaste brok. Geperste brokken zijn niet per definitie beter dan krokante brokken of andersom. Het is belangrijk dat je kijkt naar de behoefte van jouw hond.

Krokante brokken kun je in principe aan iedere hond geven, maar zijn bij uitstek geschikt voor een hond die een licht verteerbare voeding nodig heeft of een hongerige labrador die graag een vol gevoel heeft of een hond met een een grote kauwbehoefte.

Geperste brokken zijn ook in principe geschikt voor elke hond, maar rassen als b.v. collies en herder-achtigen die problemen als diarree of braken hebben zouden zeker eens een geperste brok moeten proberen.